(8 523) 33320

Faksas (8-5) 231 66 60

Kalbos pasirinkimas:

LT EN
.

2013 M. GERIAUSIAI NEĮGALIESIEMS PRITAIKYTO EUROPOS MIESTO APDOVANOJIMAS SKIRTAS BERLYNUI

2012 m. gruodžio 3 d. už teisingumą atsakinga Europos Komisijos narė ir pirmininko pavaduotoja Viviane Reding įteikė Berlynui 2013 m. geriausiai neįgaliesiems pritaikyto Europos miesto apdovanojimą. Apdovanojimas skiriamas už visapusišką, strategišką Berlyno požiūrį į miesto pritaikymą visiems gyventojams. Komisijos ir Europos neįgaliųjų forumo rengiamo konkurso apdovanojimas įteiktas per kasmet Briuselyje minimos Europos neįgaliųjų dienos konferenciją. Prizu siekiama paskatinti miestus dalytis patirtimi ir sudaryti visiems geresnes sąlygas.

„Neįgalieji vis dar susiduria su pernelyg daug kliūčių kasdieniame gyvenime, tačiau tokie miestai kaip Berlynas rodo kelią, kaip geriau visiems pritaikyti gyvenimo sąlygas” – teigė už teisingumą atsakinga Europos Komisijos narė ir pirmininko pavaduotoja V. Reding. „Ši sritis atveria įmonėms naujų galimybių ir gali realiai paskatinti inovacijas bei ekonomikos augimą. Štai kodėl geresnis sąlygų pritaikymas yra vienas svarbiausių ES bendros strategijos dėl negalios tikslų, štai kodėl mes rengiame Europos akto dėl prieinamumo pasiūlymus, kuriuos ketinu pateikti kitais metais.”

Vertinimo komisija BERLYNĄ atrinko dėl strateginės, įtraukios neįgaliųjų politikos, pagal kurią praeityje į dvi dalis padalytame mieste daug investuota į geresnį sąlygų pritaikymą ir kliūčių neįgaliesiems šalinimą. Vertinimo komisija išskyrė Berlyno transporto sistemą ir investicijas į geresnį sąlygų pritaikymą neįgaliesiems atstatymo projektuose. Visapusiškas Berlyno požiūris į geresnį sąlygų pritaikymą atsispindi visose miesto politikos srityse ir yra plačiai remiamas sprendimų priėmėjų.

Kiti finalininkai:

NANTAS (PRANCŪZIJA) – vertintas už kompleksinį požiūrį į visiems pritaikyto miesto projektavimą ir už įvairias informavimo apie kasdienes sąlygas neįgaliesiems kampanijas. Nantas investuoja į dizainerių bei architektų mokymą ir palaiko dialogą su neįgaliaisiais, kad jie galėtų susitikti ir kurti bendrus projektus.

STOKHOLMAS (ŠVEDIJA) – pasirinktas dėl visiems tinkamo ilgalaikio, įtraukaus požiūrio. Projekto „Vision Stockholm in 2030″ tikslas – miestą, kurio 30 proc. centrinės dalies užima vanduo, paversti visiems pritaikytu gyventi pasaulinės klasės miestu. Kaip gerą pavyzdį galima paminėti neįgaliesiems pritaikytas pėsčiųjų perėjas ir viešuosius tualetus, taip pat žaidimų aikšteles, kurios pritaikytos neįgaliems vaikams ir tėvams.

Kaip rodo naujoji Europos Komisijos apklausa, paskelbta rengiantis gruodžio 3 d. minimai Europos neįgaliųjų dienai, europiečiai tvirtai įsitikinę, kad neįgalieji turėtų būti visaverčiai visuomenės nariai.

Kasmetinis geriausiai neįgaliesiems pritaikyto Europos miesto apdovanojimas skiriamas trečią kartą. Pirmasis apdovanojimas skirtas Ispanijos miestui Avilai, antrasis – Austrijos miestui Zalcburgui.

Be nugalėtojo ir finalininkų, šiais metais vertinimo komisija išskyrė ir šiuos miestus:

PAMPLONĄ (Ispanija) – už neįgaliesiems pritaikytą miesto aplinką ir tvarios aplinkos politiką. Pamplona parengė ketverių metų vietinės infrastruktūros, įskaitant senamiesčio infrastruktūrą, renovavimo planą: pažeminti šaligatviai, įrengtos neįgaliesiems pritaikytos žaidimų aikštelės ir vyresnio amžiaus žmonėms mankštintis tinkami parkai, įveikti sunkiai pasiekiamas miesto vietas padeda rampos, liftai, pėsčiųjų tiltai.

GDYNĘ (Lenkija) – už nuolatines pastangas pritaikant neįgaliesiems viešąjį transportą: neįgaliesiems jau pritaikyti 97 proc. autobusų ir 58 proc. troleibusų. Miestas taip pat pradėjo taikyti informavimo sistemą, pagal kurią informacija ir kelio ženklai nurodyti Brailio raštu, stulpai ir informaciniai skydai pritaikyti neįgaliesiems vežimėliuose.

BILBAO (Ispanija) – už informacinių ir ryšių technologijų (IRT) naudojimą neįgaliesiems, pavyzdžiui, klausos ir kalbos sutrikimų turintiems asmenims teikiama informavimo telefonu paslauga, viešosiose įstaigose įrengti sinchroninio vertimo terminalai, siekiant pašalinti fono triukšmą ir pagerinti klausos aparatus naudojantiems žmonėms teikiamas paslaugas naudojamos indukcinės kilpos.

TALAGTAS (Airija) – už įvairias naujoviškas paslaugas, kurių tikslas – pagerinti miesto neįgaliųjų, įskaitant vyresnio amžiaus žmones, gyvenimo kokybę. Tarp pavyzdžių – gatvių ir šaligatvių remonto per 48 val. paslauga, informavimo paslaugos, neįgaliesiems pritaikyti pėsčiųjų takai, rūšiavimo įrenginiai ir bibliotekos, silpnaregiai gali skaityti skirtingo formato knygas.

Daugiau informacijos apie geriausiai neįgaliesiems pritaikyto miesto apdovanojimus rasite interneto svetainėje www.accesscityaward.eu.

Parengta pagal Europos Komisijos informaciją.

Spausdinti